Innovatie en ontwikkeling in de bouwkolom


Innovatie en ontwikkeling in de bouwkolom

De bouwkolom een traditionele bedrijfstak? Voor sommigen gaan de ontwikkelingen te traag, voor velen te snel. Deze weblog geeft onze visie op thema's op het snijvlak van ondernemerschap, innovatie en ontwikkeling en de wensen van klanten en samenleving. Het gaat om marktpositionering, vernieuwend inkopen en aanbesteden, Lean bouwen en installeren, BIM, duurzaamheid en sociale innovatie.

25 maart 2014

Dromen over de toekomst van de bouw met 3D-printen

Op het gebied van 3D-printen zijn al stappen gezet. Maar wat is mijn droom als het gaat om de toekomst van de bouw met 3D-printen?

Grachtenpand te Amsterdam
3D-printen in de praktijk
3D-printen heeft in de bouw de eerste stappen gezet met de samenwerking tussen Heijmans en DUS Architects. Zij realiseren samen het Grachtenpand te Amsterdam.
 “Contour Crafting”, het 3D-printen van huizen is op dit moment ontzettend innovatief. Dit kan gerealiseerd worden met een type 3D-scanner die wordt gebruikt om hele straatblokken 3D te digitaliseren. Deze kan in een straal van 300 meter met een hoge nauwkeurigheid scannen” zegt Rogier Rappard van 4C. Naast 3D-scans is het ook mogelijk om tekeningen van onderdelen, casco’s en misschien zelfs  in- en afbouw daadwerkelijk 3D-te printen. Dit gebeurt bijvoorbeeld al voor eenvoudige constructies bij FabLab te Enschede.

4 maart 2014

Canvas Business Modellen

De medewerkers van Balance & Result maken steeds meer gebruik van het Canvas Business Model van Alexander Osterwalder. We passen het model toe op verschillende projecten waarbij out-of-the-box denken en het concretiseren hiervan in een business model centraal staat. Het model geeft snel inzichten in de mogelijkheden voor uw organisatie.

De externe dynamiek in de bouw vraagt om anders te denken met de focus op de eindklant. (waarde denken, andere eisen, wensen en benaderingswijze). Ontwikkelingen als langer thuis wonen, versnelling van de renovatie opgaven, afstemming van vraag en aanbod in de keten, maar ook nieuwe technologie zoals BIM en 3D printen resulteren b.v. in nieuwe vormen van functioneel uitvragen bij innovatieve samenwerkingsvormen zoals Best Value Procurement (BVP), Design Build & Maintain (DBM) en Framework Contracting. Dit zijn enkele voorbeelden die vragen om anders te kijken naar het business model van de organisatie. Continuïteit vraagt om samenwerken. Samen in de zin van het woord als samen het beste resultaat creëren voor de best passende prijs en revenuen waarin elkaars expertise kan worden gebruikt.

Waarom het Canvas Business Model?
In dit model kunnen teams met elkaar brainstormen over de 9 elementen van het business model. De 9 elementen zijn: klantsegmenten, waardepropositie, klantrelaties, inkomstenstromen, partners, kernactiviteiten, mensen & middelen en uitgavenstromen.

Het Canvas Business Model leent zich ervoor om in een korte tijd meerdere scenario's uit te werken. De modellen zijn gemakkelijk, snel en goed met elkaar te delen, nieuwe kansen en mogelijkheden worden snel met elkaar ontdekt. Balance & Result is bezig om een kansen en risico analyse toe te voegen aan het Canvas Business Model.

Willem Pel heeft al meer ervaring met het Canvas Business Model en helpt uw organisatie graag om middels de toepassing van deze 9 elementen uw team in klantwaardes te laten denken en deze te vertalen naar vernieuwde business modellen.