Innovatie en ontwikkeling in de bouwkolom


Innovatie en ontwikkeling in de bouwkolom

De bouwkolom een traditionele bedrijfstak? Voor sommigen gaan de ontwikkelingen te traag, voor velen te snel. Deze weblog geeft onze visie op thema's op het snijvlak van ondernemerschap, innovatie en ontwikkeling en de wensen van klanten en samenleving. Het gaat om marktpositionering, vernieuwend inkopen en aanbesteden, Lean bouwen en installeren, BIM, duurzaamheid en sociale innovatie.

25 maart 2014

Dromen over de toekomst van de bouw met 3D-printen

Op het gebied van 3D-printen zijn al stappen gezet. Maar wat is mijn droom als het gaat om de toekomst van de bouw met 3D-printen?

Grachtenpand te Amsterdam
3D-printen in de praktijk
3D-printen heeft in de bouw de eerste stappen gezet met de samenwerking tussen Heijmans en DUS Architects. Zij realiseren samen het Grachtenpand te Amsterdam.
 “Contour Crafting”, het 3D-printen van huizen is op dit moment ontzettend innovatief. Dit kan gerealiseerd worden met een type 3D-scanner die wordt gebruikt om hele straatblokken 3D te digitaliseren. Deze kan in een straal van 300 meter met een hoge nauwkeurigheid scannen” zegt Rogier Rappard van 4C. Naast 3D-scans is het ook mogelijk om tekeningen van onderdelen, casco’s en misschien zelfs  in- en afbouw daadwerkelijk 3D-te printen. Dit gebeurt bijvoorbeeld al voor eenvoudige constructies bij FabLab te Enschede.


Dromen over de bouw en 3D-printen
In mijn droom kent 3D-printen geen beperkingen voor het printen van constructies, vormen en structuren. Architectonische hoogstandjes met tot op detailniveau persoonlijke elementen lijken mogelijk. Ornamenten van historische gebouwen kunnen worden gescand en daarna letterlijk worden geprint. Voor de restauratie van monumentale gebouwen zal dit geweldige mogelijkheden bieden. In de betonbouw kunnen matrijzen 3D-geprint worden, met meer vormvrijheid en enorme kostenbesparingen. Je kunt ook printen als je hetzelfde gebouw wilt als je buurman/buurvrouw. Het zal eenvoudiger worden om  tijdelijke gebouw(delen) te maken. Of we printen betere en goedkopere huisvesting met klei uit de rivier, voor mensen in sloppenwijken.
3D-print canal house
Doordat met 3D-printing het gebouw precies wordt geprint zoals het op tekening staat, kunnen deze tekeningen uitgewisseld worden en vaker worden geproduceerd. Zonder bouwfouten, want die haal je er van te voren uit. Ook zijn deze tekeningen direct te gebruiken voor bijvoorbeeld het aanvragen van vergunningen.

Voor het Grachtenpand te Amsterdam worden kamers geprint en met elkaar gekoppeld. Dit kan ook voor tijdelijke uitbereidingen of veranderingen van een gebouw, zowel voor de woonomgeving als de kantooromgeving. Dit is een vorm van Industrieel Flexibel en Demontabel Bouwen (IFD-bouwen).

Structuren m.b.v. 3D-printen
In mijn droom kunnen de meest complexe constructies worden geprint. Maar hoe zullen deze constructies/materialen zich houden bij warmte, kou en beweging? Hoe zullen ze reageren op de 4-S’en (Stabiliteit, Stijfheid, Standvastigheid en Sterkte)? Zullen koudebruggen tussen verschillende materialen opgeheven worden? Wie bewaakt de kwaliteit? En wat is de levensduur van deze materialen? Hoe zal het gebouw er uit zien over 20 jaar? Of maken we met 3D-printen gebouwen die we na 20 jaar volledig kunnen re- en upcyclen?

Rollen zullen veranderen
Als dit allemaal zo gemakkelijk lijkt te gaan, wat zal er dan gebeuren met de bestaande disciplines in de bouw? Het zal voor grote veranderingen zorgen. De bouw staat nu bekend als de meest traditioneel en langzaam veranderende branche. Maar in mijn droom zal dat veranderen door deze innovatieve technieken. We kunnen het (toekomstige) tekort aan technisch opgeleid personeel beperken. En misschien wordt techniek dan zelfs wel aantrekkelijker. Als 3D-printen in de bouw mogelijk en commercieel toepasbaar wordt, dan zullen er veel veranderingen gaan plaatsvinden. Rollen zullen veranderen en er zullen nieuwe disciplines ontstaan.

3D-printen staat nog in de kinderschoenen. Alle reden om verder te dromen over toekomstige toepassingen. En ondertussen verder experimenteren met wat al mogelijk is.

Nienke Geessink
Afstudeerder Saxion

1 opmerking:

  1. Ik ben benieuwd wat de toekomst van 3D-printen brengt, hopelijk komt er snel een opmars.

    BeantwoordenVerwijderen

Reactie: