Innovatie en ontwikkeling in de bouwkolom


Innovatie en ontwikkeling in de bouwkolom

De bouwkolom een traditionele bedrijfstak? Voor sommigen gaan de ontwikkelingen te traag, voor velen te snel. Deze weblog geeft onze visie op thema's op het snijvlak van ondernemerschap, innovatie en ontwikkeling en de wensen van klanten en samenleving. Het gaat om marktpositionering, vernieuwend inkopen en aanbesteden, Lean bouwen en installeren, BIM, duurzaamheid en sociale innovatie.

29 september 2014

Wat betekent de TrendRede 2015 voor de bouw?

Op 9 september keken ongeveer 20 jonge professionals uit het netwerk van Vernieuwing Bouw naar de TrendRede bij Grontmij. De TrendRede is een cadeau voor burgers, bedrijven en bestuurders in Nederland en wordt belangeloos samengesteld door een groep vooraanstaande trendwatchers.

In deze blog beschrijft Nienke Geessink wat deze trends betekenen voor de bouw. In de mindmap ziet u de samenvatting van de TrendRede en de discussie met Generation4Change van Vernieuwing Bouw.


De maatschappij verandert

Waar vroeger gesproken werd van onderaannemers zien we elkaar nu als ketenpartners. Het hoofdthema van de TrendRede was ‘van betekenis zijn’ - de nieuwe zesde laag in de Maslow-piramide. We laten graag zien wie we zijn en waarom we doen wat we doen: als individu, als woningcorporatie, als bouwer, als installateur, als adviseur, enzovoort. Laat elkaar in waarde en ga samenwerken in plaats van tegenwerken. Gebruik makend van intrinsieke motivaties, passies, talenten en creativiteit. Samenwerkingsvormen als Best Value Procurement, Design-Build-Maintain(-Finance) en Framework Contracting zijn voorbeelden waarbij we kiezen voor de partij en de oplossing. Waarin we gebruik maken van elkaars kennis en kunde, waarin we elkaar motiveren, elkaar versterken en de beste resultaten  leveren. Niet alleen kwaliteit voor morgen realiseren, maar ook voor volgende generaties.

Betaalbaar renoveren en creativiteit

In de bouw zijn er steeds meer initiatieven die laten zien dat het anders kan. Er zijn verschillende woningcorporaties en marktpartijen die anders aanbesteden en anders samenwerken. Samenwerken resulteert in betere betaalbaarheid, beter passende kwaliteit, kortere doorlooptijd, minder fouten en medewerkers hebben meer plezier in hun werk. Standaardiseren in plaats van het wiel telkens opnieuw uitvinden, versnellen en professionaliseren. Het gaat om betaalbaar3 renoveren, namelijk betaalbaarheid voor zowel 1. bewoners, 2. opdrachtgevers als 3. opdrachtnemers. We hebben de crisis nodig om nieuwe trends te zien en aan te grijpen, om ons los te maken van bestaande patronen.

Betekenis geven aan de bouw


Vernieuwende technologie├źn gaan razend snel; van zelfrijdende auto’s tot smartwatches en slimme woningen. 3D-printen, BIM en LEAN zijn een aantal voorbeelden van innovaties in de bouw. De cloud, in plaats van de lokale C-schijf; ‘Vroeger was kennis macht, nu is kennis DELEN macht’. We zien verbeteringen versnellen, maar we zijn ook bang, want waarover hebben we straks nog controle? Wie ziet en heeft onze informatie en persoonlijke gegevens? Wie luistert en kijkt er mee? Wie beschermt onze belangen? Moeten we hier bang voor zijn of moeten we de consequenties accepteren?
De wereld veranderd heel snel, zo snel dat we soms even een pas op de plaats moeten maken. ‘Vertraging geeft ons tijd om de grammatica te ontdekken van het nieuwe’. Wanneer we reflecteren en evalueren, leren we. We leren als individu, team, organisatie en keten. We leren van onze fouten en zien onze successen. Niet stilstaan maar blijven (door)ontwikkelen. We zullen minder controle krijgen, maar we moeten doorpakken en loslaten, elkaars krachten zien en gebruiken.
‘2015 is het jaar waarin we elkaar bevragen op onze betekenis’.
Kijk hier voor de volledige TrendRede
Lees hier het artikel ‘TrendRede 2015: Een blik in de toekomst’ van Vernieuwing Bouw

Nienke Geessink, junior adviseur Balance & Result

5 opmerkingen:

 1. Wat een leuke blok Nienke en ook super dat je ons hebt meegesleept naar deze trendrede. Nu staat er ook op onze website en in onze nieuwsbrief een leuk stuk over deze interessante happening. Ik was er zelf niet bij maar heb toch het idee dat ik weet wat jullie daar hebben beleefd.
  Blijf vooral doen wat je doet!
  Liefs Linda
  (Opleidingsmanager stichting Projectkompassie)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg interessant, ik ga me er eens in verdiepen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Bas,
   Heb je je in de tussentijd kunnen verdiepen in de trends van 2015? Als je er samen over wilt verdiepen denk ik graag mee over wat dit voor zowel jou als jullie bedrijf kan betekenen.
   Groeten, Nienke

   Verwijderen
 3. Hier moet ik me echt meer in gaan verdiepen, het is een heel interessant onderwerp!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Rick,
   Lukt het je om je er in te verdiepen en om te bekijken wat dit interessante onderwerp voor jou en jouw omgeving betekent? En wat vind je vooral interessant? Wat triggert jou om het morgen anders te doen dan vandaag? We kunnen er ook samen over sparren.
   Groeten, Nienke

   Verwijderen

Reactie: