Innovatie en ontwikkeling in de bouwkolom


Innovatie en ontwikkeling in de bouwkolom

De bouwkolom een traditionele bedrijfstak? Voor sommigen gaan de ontwikkelingen te traag, voor velen te snel. Deze weblog geeft onze visie op thema's op het snijvlak van ondernemerschap, innovatie en ontwikkeling en de wensen van klanten en samenleving. Het gaat om marktpositionering, vernieuwend inkopen en aanbesteden, Lean bouwen en installeren, BIM, duurzaamheid en sociale innovatie.

6 december 2015

Van het gas af! Hoe urgent is dat?

Nederland moet van het gas af. Maar waarom, wanneer en van wie? Wat betekent dat voor de manier waarop we onze huizen klimatiseren, voor de apparatuur die we in huis hebben of voor het bedrijfsleven? En hoe krijgen we deze transitie voor elkaar? Voorwaar geen gemakkelijke opgave, waarvan niet iedereen de urgentie al inziet.
In deze blog meer over de eerste en laatste vraag: waarom, wanneer, wie en hoe.

Waarom van het gas af?

Om met de waarom-vraag te beginnen, de voorraad fossiele brandstoffen raakt op. Je kunt er over twisten of dat over 15, 25 of 45 jaar is, maar dat ze opraken is zeker. 'Be prepared' is daarom het adagium.
Een tweede factor is het klimaat. We willen de opwarming beperken tot twee graden Celsius, of is het anderhalve graad? Daarvoor is het nodig om de uitstoot van CO2 drastisch te beperken.
Een derde factor is onze economische afhankelijkheid van de leveranciers van fossiele brandstoffen. Dat zijn niet altijd de meest betrouwbare, en afhankelijkheid maakt ons chantabel.
Kortom, genoeg redenen om werk te maken van de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame.

17 november 2015

Druk, druk, druk … onder druk wordt alles vloeibaar!

Druk door verandering van de scope van het project

Nog niet alle projecten worden in geïntegreerde contracten aan de markt aangereikt. Heel vaak moet je op basis van bestek en tekeningen een prijs indienen. Dan maar hopen dat je het werk krijgt. Dat betekent dat je als uitvoerende partij niet mag meedenken in de ontwerpfase. Ook bij Design & Construct gaat de scope van het project nogal eens op de schop. In beide gevallen geldt dat de ketenpartners in de engineeringsfase flink met elkaar aan de bak moeten. Dat trekt een behoorlijke wissel op de schaarse capaciteit in een complex proces.

15 november 2015

Stappen óf springen? Stappen én springen!

Zonder versnelling nooit energieneutraal

Nederland wil naar energieneutraal. Sommigen hebben daarbij een horizon van enkele jaren, anderen 2030 en en steeds meer 2050. Er wordt ook wat gegoocheld met de definitie van energieneutraal; wat is het en geldt het alleen voor woningen, of ook voor bedrijven of mobiliteit? Welke horizon of definitie je ook hanteert, het is een forse ambitie om energieneutraal te willen worden. Er zal dan ook een flinke versnelling moeten plaatsvinden, anders halen we het niet.

1 september 2015

De kracht van geven - deel 2

Hoe blijft de klant van nu de klant van morgen en hoe kun je nieuwe klanten werven?

Het principe van wederkerigheid

“Geef vertrouwen, toon interesse, wees flexibel en doe meer dan gemiddeld”

In deel 1 van ‘De kracht van geven’ gingen we in op de vraag ‘Wat is jouw plaats in het weiland’? Wanneer je hebt bepaald wat de plaats is, welke klanten in jouw weiland staan en wat je hen kunt bieden volgt de vraag ‘Hoe blijft de klant van nu de klant van morgen en hoe kun je nieuwe klanten werven?’ Dit wordt in dit tweede deel behandeld aan de hand van het principe van wederkerigheid. Dit is één van de 6 beïnvloedingsprincipes vanCialdini, een vermaand marketinggoeroe.
Deze blog is geschreven naar aanleiding van spreker Jos Burgers over zijn boek ‘De Wet van Snuf – wat je geeft krijg je terug’ tijdens het ICM seminar ‘de kracht van geven’.

1 juli 2015

De kracht van geven - deel 1: Wat is jouw plaats in het weiland?

Welke meerwaarde kun jij je klanten bieden? Om dat te kunnen weten, moet je eerst bepalen wat je plek is in het weiland. Vis je in de Rode Oceaan of in de Blauwe Oceaan? Zwem je met de stroom mee of weet je je te onderscheiden?

Deze blog is geïnspireerd door het ICM-seminar ‘De kracht van het geven’, waarin Jos Burgers vertelde over zijn boek ‘De Wet van Snuf – wat je geeft krijg je terug’. Deel 1 van deze blog gaat over jouw plaats in het weiland. In deel 2 lees je binnenkort hoe jouw klant van nu –aan de hand van het principe van wederkerigheid– jouw klant van morgen blijft en hoe je nieuwe klanten kunt verwerven.

2 maart 2015

EMVI praktijk kan echt LEAN!

‘EMVI kost ons handenvol met geld!’, zo verzuchten veel aanbieders. Ze maken significant hogere kosten voor hun EMVI aanbiedingen dan voor hun traditionele aanbiedingen, vaak zelfs meerdere procenten van de projectsom. Met dergelijke commerciële kosten stijgt het bedrijfsleven het water naar de lippen. En dat terwijl sommige opdrachtgevers EMVI typeren als ‘verplicht kostbaar nummertje’. Kan het anders? Zeker!

16 februari 2015

Slaat de ‘LEAN bouwen – vermoeidheid’ toe?

LEAN plannen en alweer stickertjes plakken? Onderaannemers zitten al weer beter in hun werk en hebben minder de neiging om naar de pijpen van hun hoofdaannemers te dansen. Is hiermee het veelgeprezen LEAN Bouwen op zijn retour?

Insiders in de sector weten het maar al te goed. De hoge faalkosten en lage innovatiesnelheid in de bouw zijn direct toewijsbaar aan de magere samenwerking. De samenwerking van partijen blijft het tere punten en leidt tot hoge faalkosten, gefrustreerde medewerkers en matige klantwaarde. De LEAN principes hebben afgelopen jaren bewezen – mits goed toegepast – meer te zijn dan window-dressing. Er zijn bedrijven die zijn blijven steken op het niveau van ‘trucjes toepassen’, en waar LEAN nog niet is doorgedrongen tot de hoofden van hun mensen. Maar bij bedrijven die LEAN serieus hebben opgepakt, zien we indrukwekkende resultaten. Wat te denken van bouwtijden die meer dan helft zijn gereduceerd, besparingen van meer dan 25% met behoud van kwaliteit, en ook significant tevredener klanten en medewerkers.

9 januari 2015

Versterk kennisinfrastructuur betonbouw

Het rapport is vanaf
21 januari 2015 beschikbaar
Hoe kunnen we de kennisinfrastructuur in de betonbouw verbeteren? Dat was de prangende vraag aan dertien deskundigen. Het beeld is opvallend eenduidig. De KI-Betonbouw is sterk voor verbetering vatbaar: verminder de versnippering, zorg voor meer regie en richt de blik naar buiten voor aansluiting bij maatschappelijk relevante thema’s en maak keuzes. Het effect? Meer elan, soepelere fondsenwerving en meer resultaat.